03 OKTOBER
2019
VANAF
15U30
BEL BRUSSEL
(NAAST
TOUR & TAXIS)

 • 15u30 – 16u00:
  Ontvangst en inleiding door Hanne Decoutere
 • 16u00 – 16u30:
  Behoeften en noden van de bouwheer – Karim Zouaoui
 • 16u30 – 17u00:
  Akoestiek – Bart Ingelaere
 • 17u00 – 17u30:
  Luchtkwaliteit en energie – Luc Dedeyne
 • 17u30 – 18u00:
  Netwerkpauze
 • 18u00 – 18u30:
  Daglicht in gebouwen – Bertrand Deroisy
 • 18u30 – 19u00:
  Architect Vincent Callebaut
 • 19u00 – 20u30:
  Walking dinner

20161021 Brussel - Belgium Hanne Decoutere journaliste en nieuwslezer op de Vlaamse openbare omroep VRTHet EPB-congres wordt gemodereerd door Hanne Decoutere (VRT-nieuwsanker).

Waar liggen architecten, bouwpromotoren en bouwheren wakker van anno 2019? Energiebehoud, al is dat intussen gemeengoed bij zowel nieuwbouw als renovatie. Andere hot topics in de bouwwereld zijn gezond leven én comfortabel wonen. ‘Gezond en comfortabel bouwen in de toekomst’ vormt daarom het thema van het derde EPB congres.

Een gezonde woning die ook nog eens comfortabel is, moet voldoen aan een aantal minimumvereisten en spelregels binnen het EPB-kader. Regels omtrent isolatie en luchtdichtheid, akoestiek, ventilatie, zonwering én natuurlijk daglicht. Het wettelijk kader van deze regelgeving evolueert continu, wat zich vertaalt in architecturale trends zoals kleiner wonen.

Het derde EPB congres gaat dieper in op de wettelijke aspecten van gezond en comfortabel bouwen en toont de voordelen en effecten van goede isolatie, luchtdichte akoestiek, ventilatie en natuurlijk daglicht via dak en ramen in een woning.

Acoustics

Akoestische isolatie bekom je via bouwconcepten en vergt dus een minimaal inzicht in bouwakoestiek. Helaas wordt akoestiek als niet-tastbaar en niet-zichtbaar element vaak vergeten … Een gebrek aan akoestische bescherming kan echter een nefaste invloed hebben op de gezondheid van de bewoner of gebruiker van een gebouw. Het bouwconcept is dus cruciaal, maar een goed akoestisch ontwerp hoeft niet te leiden tot een hogere bouwkost.

Daylight

We kennen maar weinig gratis zaken die zoveel voordelen bieden als daglicht. Om er maar één te noemen: natuurlijk licht geeft mensen een positief gevoel. Daglicht is een geschenk uit de hemel. Het zorgt ervoor dat we ons goed voelen. Zorgen voor voldoende daglicht – via een lichtkoepel – is dus essentieel om de dag evenwichtig door te komen en vermoeidheid te vermijden.

Sustainability

Een gezonde woning start bij de keuze van duurzame bouwmaterialen. Die zijn herbruikbaar, milieuvriendelijk geproduceerd, hebben een lange levenscyclus en zorgen mee voor een optimaal en energiezuinig binnenklimaat. Hydro, moederbedrijf van Sapa, heeft een innovatieve aluminium legering ontwikkeld waarvan 75% bestaat uit post-consumed scrap. Tijdens het productieproces komt weinig CO2 vrij. Zo bouwen wij samen aan een toekomst voor de komende generaties.

Indoor air quality

Goed isoleren en luchtdicht bouwen houden je energieverbruik binnen de perken. Toch mag het niet ten koste gaan van gezond en comfortabel wonen. Voldoende verse lucht en aangename binnentemperaturen in huis zijn net zo belangrijk. Een energiezuinig ventilatiesysteem op maat van je behoeften en leefpatroon, buitenzonwering en nachtkoeling zorgen daar mee voor.