23 MAART
2017
VANAF
15U30
BEL BRUSSEL
(NAAST
TOUR & TAXIS)

Het Belgische woningbestand is sterk verouderd. Willen we aan de ambitieuze klimaatdoelstellingen voldoen, dan dringt een ingrijpende renovatie van het bestaande woningbestand zich op. Een oude woning renoveren volgens de nieuwe energieprestatie-eisen is geen sinecure. Daarom informeren de partners van ‘box, energiezuinig bouwconcept’ u via casestudies en praktische tips over het groeiende belang van een goede bouwschil in doorgedreven renovatieprojecten.

Op het congres komt u eveneens meer te weten over de impact van ingrijpende renovaties op het klimaatbeleid en hoe u als architect toekomstgericht kan ontwerpen om de verschillende doelstellingen te behalen op een duurzame en kostenefficiënte manier.

20161021 Brussel - Belgium Hanne Decoutere journaliste en nieuwslezer op de Vlaamse openbare omroep VRT

 

 

Het EPB-congres wordt gemodereerd door Hanne Decoutere (VRT-nieuwsanker).

15u30: Ontvangst

16u00: Dhr. Luc Dedeyne
 - Hoe duurzaam renoveren naar een E-peil 60

Luc Dedeyne maakt u wegwijs in de nieuwigheden en wijzigingen in de EPB-regelgeving voor de renovatiemarkt vanaf 2017.

16u30: Professor Johan Albrecht
 - Ingrijpende renovatie in een kostenefficiënt klimaatbeleid

Een ingrijpende renovatie van het oude Belgische gebouwenpark is essentieel in een kostenefficiënt en ambitieus klimaatbeleid. Maar hoe kunnen we dit realiseren wetende dat de  meeste renovaties vooral een verhoging van het comfort resulteren in niet altijd in een sterke daling van het energieverbruik? Professor Johan Albrecht geeft zijn visie tijdens het tweede EPB congres.

17u00: Oplossingen voor energiezuinig renoveren geïllustreerd aan de hand van een filmpje

SAPA Building System

Buitenschrijnwerk zonder dat de architect toegevingen moet doen aan zijn creativiteit, verzoenen met de strenge EPB-eisen voor 2021? SAPA en de SAPA AluminiumVakman zijn er alvast klaar voor.

UNILIN, division insulation

Toekomstgericht bouwen en renoveren gaat samen met slim isoleren.
Het meest duurzame principe om een E-peil te verlagen is ervoor zorgen dat er geen energie verloren gaat. UNILIN heeft daarvoor een uitgebreid aanbod aan innovatieve isolatieoplossingen

AGC

De Schil-factor van woningen optimaliseren door een doordachte keuze van de beglazing.

Renson

Buitenzonwering is de dynamische isolatieschil die oververhitting binnenshuis tegengaat en is zo een essentieel onderdeel van het design van de bouwschil. Samen met een vraaggestuurd en intelligent ventilatiesysteem heeft het een belangrijk aandeel in de daling van het aantal E-peilpunten, zonder dat de kosten voor energiezuinig bouwen de pan uit swingen. De combinatie van zonwering en correct ventileren zorgt voor een gezond en comfortabel binnenklimaat.

Soudal

Voor de luchtdichtheid van bouwknopen biedt Soudal betrouwbare en efficiënte oplossingen zoals kitten, schuimen, folies, tapes, lijmen, vloeibare membranen etc. Heel wat details werden ook thermisch doorgerekend, wat aangifte via de methode van de erkende bouwknopen mogelijk maakt.

17u15: Netwerkpauze

17u45: Oplossingen voor energiezuinig renoveren door de verschillende partners aan de hand van korte filmpjes

18u00: Dhr. Luc Dedeyne
 – Conclusies aan de hand van een praktijkgerichte case

18u50: Dhr. Luc Eeckhout - Een globale en toekomstgerichte visie op duurzaam 
renoveren en ontwerpen

Duurzaam renoveren begint bij duurzaam ontwerpen. Hoe gaan we om met verandering? Zijn we erop voorbereid dat binnen de tien jaar de functie van veel gebouwen wijzigt? Waarom willen we zo nodig nieuw of moeten we ons patrimonium niet langer en beter beheren? Architect Luc Eeckhout toont aan hoe hij als architect duurzaam renoveert en ontwerpt.

19u20: Uitgebreide receptie